top of page
20240317_112428.jpg

historia

”Sitten he lähtivät itään, kohti Lontoota. Moni heidän joukostaan hukkui Thamesiin, koska he eivät käyttäneet siltoja. Kun hän saapui kaupunkiin, eivät sen kansalaiset antautuneetkaan, vaan puolustivat sitä taistellen, sillä siellä majailivat kuningas Ethelred ja Thurkill hänen kanssaan.” – Anglosaksien kronikka

 

Taustaa

Elämme 1000-luvun alkua. Viime vuosisatojen aikana on tapahtunut monia onnistuneita ja epäonnistuneita viikinkiretkiä Englantiin, milloin minkäkin tahon toimesta. 900-luvun aikana oli syntynyt suuri vähemmistöryhmä, niistä viikingeistä, jotka olivat saapuneet alunperin näille rannoille ryöstelemään, sekä heidän jälkeläisistään. He kaikki olivat Englannin kruunun silmissä tanskalaisia, ja vuoden 1002 marraskuussa kuningas Ethelred II Neuvoton kävi toimeen valtakuntansa puhdistamiseksi tästä pakanaverestä.

 

Kuningas antoi käskyn, että jokaisen tanskalaisen hänen valtakunnassaan oli kuoltava, ja niin Pyhän Bricen päivänä surmansa saivat lukuisat tanskalaisveriset, sekä vanhojen jumalten palvojat, että kristityt; sekä aikuiset, että lapset. Kuolleiden joukossa sattui olemaan myös Devonshiren lady Gunnhild, joka oli itsensä Tanskan kuninkaan, Sven Haaraparran, sisar. Halusiko Sven kostaa sisarensa kuoleman, vai oliko tapaus vain oikeutus mitä hän oli jo pitkään odottanut käynnistääkseen mittavan valloitussotansa Englantia vastaan? Ken tietää, mutta verilöylyä seuranneen kymmenen vuoden ajan ovat Tanskan tukemat viikinkijoukot, sekä tanskalaiset sotilaat moukaroineet valtakunnan rannikkoseutuja taistelu taistelun perään, eikä loppua ole nähtävissä. Jotkut lähtivät Englantiin taistelemaan herransa puolesta, toiset kohtaakseen sukulaisiaan kohtaan tehdyt hirveydet ja kolmannet taas puhtaasti vaurastuakseen tai taatakseen itselleen paremman yhteisöllisen aseman.

 

Näin olemme saapuneet vuoteen 1013 ja Englannin kuningaskunta on pakotettu Sven Haaraparran armeijan, sekä lukuisten viikinkijoukkojen toimesta takajaloilleen. Käytännössä koko Northumbria, Kent ja suurin osa Merciaa kumartavat jo Tanskan kuninkaan suuntaan. Jotain yllättävää on kuitenkin tapahtunut. Kulissien takana kuningas Ethelred on solminut liiton Englantia terrorisoineen viikinkiarmeijan johtajan, Thorkell Pitkän, kanssa. Tämä liitto, jonka tarkoista ehdoista ja päämääristä vain harvat tietävät, on nyt saattanut samalle puolelle entiset veriviholliset, mutta sota Tanskaa vastaan ei ole lähellekään vielä ohi. Sven Haaraparran valtavan armeijan kerääntyessä Englannin rannikoille, ovat Ethelredin ja Thorkellin joukot kerääntyneet Lundenen kaupunkiin, tarkoituksenaan puolustautua ja päihittää yhteinen vihollisensa täällä, heidän omilla ehdoillaan. Mutta kuinka kestävä on liittouma, joka on rakennettu luiden ja veren lannoittamalle maalle?

Ryhmittymät

Wessexin fyrd

Ryhmän teema: Uskollisuus

Pääosin Lundenesta, Wintancaesterista ja lähikylistä kerätty fyrdi ottaa käskynsä suoraan kruununprinssi Athelstanilta. Prinssi itse on, nuoresta iästään huolimatta, osoittanut kyvykkyytensä taitavana soturina ja johtajana, ja tämä näkyy fyrdin uskollisuudessa johtajalleen. Vaikka monet heistä ovat tarttuneet aseeseen ensimmäistä kertaa vasta ihan vastikään, on tästä porukasta kuoriutunut lyhyessä ajassa Englannin lupaavin soturijoukko.

 

Mercian fyrd

Ryhmän teema: Itsekkyys

Mercian fyrdiä johtaa jaarli Eadric, joka myös kuninkaan nyrkkinä tunnetaan. Häntä ja hänen tuomioitaan pelkäävät niin rikkurit ja väärintekijät, kuin pakanatkin. Viime vuodet ovat olleet Merciassa epävakaita, mikä näkyy myös sen sotureiden asenteessa. Ei ole ehtinyt kulua kuukauttakaan siitä, kun he kokivat tappion tanskalaisjoukkoja vastaan Oxnafordissa ja nyt, kotiin palaamisen sijasta, jäljelle jääneet on kutsuttu Lundeneen puolustamaan kuningasta.

 

Jomsviikingit

Ryhmän teema: Kosto

Näiden vesien karmaisevinta palkkasoturijoukkoa komentaa hurjamainen pakana Thorkell Pitkä. Thorkell on tullut viime vuosien aikana tunnetuksi verenhimoisena soturina, jonka uskaliaat manööverit taistelukentällä ovat taanneet joukkion menestyksen yhteenotosta toiseen. Jomsviikingit tunnetaan tiukasta kurista ja uskollisuudesta omalle veljeskunnalleen, eikä yksikään muu ryhmittymä Lundenen muurien sisällä ole niin kokenut he. Tämä Jomsborgin linnakkeesta saapunut joukko on ryöstellyt Englannin itärannikkoa nyt jo kymmenen vuoden ajan eikä se ole voittanut heille moniakaan ystäviä paikallisten keskuudessa.

 

Pohjoisen merirosvot

Ryhmän teema: Mystiikka

Tämä viikinkijoukko on muodostunut pienestä Ringeriken kuningaskunnasta ponnistavan Olav Haraldinpojan ympärille, jonka suonissa virtaa kuitenkin menneiden aikojen suurien kuninkaiden veri. He saattavat seurata eri jumalia ja lukea eri ennusmerkkejä, mutta nämä jumalat ja merkit ovat johdattaneet heidät yhteen. Taistelukentältä Olavin viikinkijoukko etsii mainetta ja hopeaa, sekä jumaltensa tahdon täyttämistä. Nyt he ovat valmiita kohtaamaan kentällä tähän asti voimakkaimman vihollisensa, Sven Haaraparran.

 

Uskonto

Uskonto on 1000-luvulla erottamaton osa ihmisten arkielämää. Uskonto ja uskomukset vaikuttavat kaikkeen toimintaan olkoon kyse sitten sotimisesta, maanviljelystä, tapakulttuurista tai käytetystä kielestä. Uskonnollinen oppi ei kuitenkaan ole vakiintunut samalla tavoin kuin nykypäivänä, minkä johdosta eroja on paljon esimerkiksi uskonnollisissa tavoissa ja käytänteissä, siinä mitä arvoja ihmiset mieltävät oman uskonsa mukaisiksi, sekä myös suhtautumisessa vieraisiin uskontoihin ja uskomuksiin. Jokainen kuitenkin uskoo johonkin ja erityisesti sodan aikana oman uskon merkitys korostuu, kun ajatus sekä omasta, että läheisten kuolevaisuudesta hiipii yhä lähemmäs. 

 

Kristinusko on vallannut alaa 1000-luvun alussa sekä Englannissa, että pohjoismaissa, tarkoittaen että se on valtauskonto (ja erityisesti valtaapitävien uskonto) miltein jokaisen pelaajahahmon kotiseudulla. Hallitsijoita houkuttelee kristinuskon pariin katolisen kirkon huomattava valta-asema Euroopassa, kun taas tavan kansaa puhuttelevat lupaukset palkkiosta Jumalan valtakunnasta ja siitä miten jokainen saa lopulta ansionsa mukaan. Kristinuskon piirissä Englannissa ja pohjoismaissa ei vielä tässä vaiheessa historiaa suhtauduta niin jyrkästi pakanallisina pidettyihin tapoihin tai rituaaleihin, kuin myöhemmin historiassa.

 

Vanhat uskomukset elävät monissa paikoin vielä rinta rinnan kristinuskon kanssa. Englantilaisten kristittyjen keskuudessa on täysin tavallista kohdata vielä monia pakanallisia tapoja ja uskomuksia. Pohjoismaista löytyy vielä yhteisöjä, jotka seuraavat vanhoja jumalia, ja jopa sellaisia harvinaisuuksia kuten Jomsborgin jomsviikingit, jotka ovat sulkeneet kristityt kokonaan oman yhteisönsä ulkopuolelle. Heidän uskontonsa on pääasiallisesti vielä vähemmän yhtenäistä kuin kristittyjen, johtaen lukemattomiin eri tapoihin, rituaaleihin ja oppeihin, jotka vaihtelevat alueittain suuresti. Kristityt yleensä lukevat nämä “pakanat” yhdeksi ryhmäksi, mutta todellisuudessa on kyse lukuisista pienistä uskonnollisista ryhmistä. Lundene 1013-larpissa Englannin ulkopuolelta saapuneet pakanat uskovat pääasiallisesti germaanisen mytologian jumaluuksiin, kuten Odiniin, Tyriin, Thoriin ja Freijaan.

 

Peli sisältää simuloitua uskonnon harjoittamista. Tämän tarkoitus on mallintaa tiettyjä rituaaleja ja käytänteitä. Koska kyseessä on peli, on tällaisia aspekteja yksinkertaistettu huomattavasti. Pelissä ei tapahdu varsinaista uskonnon harjoittamista, eikä sen tarkoituksena ole myöskään ottaa kantaa uskonnollisiin kysymyksiin, vaan tuoda 1000-luvun historian tuntua lähemmäksi pelaajia.

 

Proppauksesta ja vaatetuksesta

Jokaiselle larpin pelaajahahmolle riittää roolivaatetukseksi aikakauden tyyliin sopivat tunika, housut ja vyö - kaikki muu on ekstraa. Jokainen pelaaja tulee samaan peliin pidettäväksi nauhan, joka edustaa hänen hahmoryhmänsä väriä. Aikakauden vaatteet olivat tyypillisesti värikkäitä, ja tätä hahmoryhmän väriä voi käyttää myös vaatetuksen muun värimaailman miettimiseen (vaatetuksen ei ole kuitenkaan pakko vastata hahmoryhmän väriä). Viitat sopivat oikein hyvin sekä aikakauteen, että pelin vuodenaikaan.

 

On hyvä huomata, että peli tapahtuu kevättalvella, mikä tarkoittaa sitä, että ulkona saattaa olla vielä kylmä ja liukasta. Tämä kannattaa ottaa huomioon vaatetusta ja erityisesti kenkiä miettiessä. Linnanpihan kivetys on epätasainen, mikä tekee tasapohjaisista kengistä vielä erityisen petolliset liukkaalla kelillä.

 

Aiheesta kiinnostuneille tarkempia ohjeita puvustuksen tekemiseen ja hankintaan tulossa pian…

 

Peli tapahtuu muurien sisällä ja vaikka tulevaa taistelua odotetaan, niin se ei ole tapahtumassa juuri tässä ja nyt. Näin ollen pelissä ei ole mitään pakkoa käyttää haarniskaa, eikä siitä saa mitään mekaanista etua esimerkiksi kaksintaisteluissa. Jos kuitenkin haluat käyttää panssaria puvustuksena, on tämä täysin sallittua! Puolustuksen kannalta kaikkein tärkein osa soturin varustusta oli kypärä. Aikakaudelle erittäin sopivia ovat esimerkiksi erilaiset spangenhelm-tyyppiset kypärät. Muuta aikakaudelle sopivaa haarniskaa edustavat mm. rengaspaidat, lamellaarit, sekä käsiin ja jalkoihin metallilastoista valmistetut splintit. Mitä varakkaammasta taustasta hahmosi tulee, sitä enemmän varaa hänellä todennäköisesti panssariin olisi.

 

Sallittuja proppiaseita pelissä ovat sen kuvaaman aikakauden aseita jäljittelevät lateksiaseet, synteettiset ja puiset aseet, sekä tylsät teräksiset aseet. Teräviä teräaseita ei pelipaikalla tuoda. Huomatkaa, että nämä ovat vain proppeja, eikä näitä tule käyttää kaksintaisteluissa. Näillä proppiaseilla ei oteta kontaktia toisiin pelaajiin, vaan ne ovat pikemminkin osa asustusta (vaikka tietenkin kirveen heristäminen vihamiestä kohti tietenkin kuuluu asiaan!). Tämän takia proppiaseen tärkein ominaisuus on se miltä se näyttää. Aikakaudelle tyypillisintä taistelukenttäaseistusta edustavat keihäät ja yhden käden kirveet. Kilvet olivat yleisiä ja 1000-luvun alussa tyypillisesti pyöreitä tai ovaalin muotoisia puukilpiä. Näiden lisäksi kuvastoon kuuluvat jouset, pitkävartiset kirveet, sekä yhden käden miekat. Miekat olivat tyypillisesti status-symboleita, sillä niiden valmistus oli kallista ja miekkasepät harvinaisia.

 

Tarkemmat kuvitetut ohjeet panssariin ja aseistukseen tulossa pian…

Taustaa
Ryhmittymät
Uskonto
Proppaus
bottom of page